Initiatievenschool

Heb je een goed idee voor de stad en wil je je initiatief graag verder brengen? Via de Initiatievenschool biedt de gemeente trainingen aan die je hierbij kunnen helpen. Denk aan een training crowdfunding, pitchen of social media. Alle trainingen worden gratis of tegen een kleine bijdrage aangeboden. Heb je behoefte aan een bepaalde training of is er een onderwerp waarover je een training zou willen volgen? Laat het ons weten via initiatief@haarlem.nl

 

De komende periode kun je de volgende trainingen volgen:

 

Workshop innovatief werken-  14 september 2022 

DEN en Art-Up bundelen hun krachten in de workshopserie innovatief werken in de culturele en creatieve sector. In de workshop leer je hoe je als projectleider, teamleider of coordinator aan de slag kunt met innovatie in hun culturele instelling.

Datum: woensdag 14 september 2022

Meer weten of aanmelden? Kijk op: https://den.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------

Begrotingsperikelen van groene, sociale en/of creatieve initiatieven -  20 september 2022 

Het opstellen van een begroting is meestal niet de eerste klus die sociale, groene of creatieve initiatieven oppakken bij het schrijven van een fonds- of subsidieaanvraag. Vaak is het zelfs het sluitstuk dat op het eind pas wordt toegevoegd. Maar een goede begroting vergroot je kansen op succes aanzienlijk. In de cursus ‘Begrotingsperikelen van sociale, groene en creatieve initiatieven’ leer je met andere ogen naar je begroting te kijken en krijg je handvatten mee om goede begrotingen op te stellen.

Na de cursus weet je:

 • Welk type begroting je moet opstellen, en hoe je dat bepaalt
 • Wat de meest gebruikelijke posten in een begroting zijn, en welke je meestal (beter) kunt weglaten
 • Hoe je de afweging maakt tussen het werken met een eigen format of met een modelbegroting
 • Waar je beoogde financier naar kijkt in de opbouw van de begroting
 • Hoe je een begroting goed laat aansluiten op je inhoudelijke plan
 • Hoe je moet omgaan met toelichtingen op begrotingsposten
 • Hoe het zit met btw en hoe je kosten van derden meeneemt in de begroting

 

Over de cursusleider:

Martijn Arnoldus ziet en beoordeelt jaarlijks tientallen begrotingen voor aanvragen bij diverse fondsen en subsidieverstrekkers. Hij kent de grootste valkuilen en de belangrijkste do’s en dont’s, en maakt van een taai thema een laagdrempelig, goed verteerbaar en bij vlagen ronduit leuk onderwerp.

Datum:  dinsdag 20 september
Tijd:      19:30 uur tot 22:00 uur. Inloop vanaf 19:00 uur
Locatie: Badhuis Leidsebuurt, Leidseplein 49, 2013 PW in Haarlem
Aanmelden: initiatief@haarlem.nl

------------------------------------------------------------------------------------------

Het opbouwen van duurzame financieringsrelaties -  12 oktober 2022

Wat bied je bedrijven als je een businessclub start? En wie kan zo’n club het beste leiden? Waarom doen mensen mee aan vrienden van-programma’s? Allemaal relevante vragen voor stichtingen, verenigingen, burgercollectieven en sociale ondernemingen die langlopende financieringsrelaties willen opbouwen.

Dat is best een lastige opgave. Op veel plekken is het dringen voor structurele subsidies van de overheid. Fondsen en overheden financieren bij voorkeur projecten met een kop en een staart en lopen zelden warm voor meerjarige, structurele ondersteuning. Toch zijn er, met de nodige creativiteit, allerlei constructies t bedenken om duurzame financiële relaties op te bouwen. Zoals vrienden van, businessclubs, tientjesleden en uitgifte van certificaten.

Het probleem is daarom niet dat er geen mogelijkheden zijn, maar dat maatschappelijke initiatieven onvoldoende kennis en handvatten hebben om ermee aan de slag te gaan. Deze training is bedoeld om daarin verandering te brengen. Als deelnemer maak je aan de hand van concrete voorbeelden en ervaringsverhalen kennis met de ins en outs van uiteenlopende constructies voor langlopende financiële relaties, en ga je actief aan de slag met je eigen casus. Aan het eind van de workshop heb je daarmee voldoende kennis en aanknopingspunten om zelf te kunnen doorpakken.

Dit levert de training je op:

 • Je kent de meest voorkomende constructies (zoals vrienden van, businessclubs) om financiers langdurig aan je initiatief te verbinden.
 • Je weet welke van die constructies het meest kansrijk zijn voor je eigen initiatief en je bent in staat om daar een strategie voor te ontwikkelen.
 • Je hebt kennis van de belangrijkste juridische en fiscale aandachtspunten bij verschillende vormen van langdurige financieringsrelaties.
 • Je hebt zicht op de belangrijkste trends en ontwikkelingen rond het aangaan van financieringsrelaties door overheden, fondsen, bedrijfsleven en particulieren.

Datum:         12 oktober 2022
Hoe laat:      13:30 tot 17:00 uur (inloop vanaf 13:00 uur).
Locatie:        Gemeente Haarlem, locatie Zijlpoort, Gedempte Oude Gracht 2, Haarlem
Aanmeldeninitiatief@haarlem.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------

Tip: Bij de Vrijwilligersacademie van het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving vind je nog meer trainingen! Het cursusaanbod is bedoeld voor vrijwilligers, actieve burgers, vrijwilligerscoördinatoren, beroepskrachten, mantelzorgers en burgerinitiatieven die in de gemeenten Haarlem en Bloemendaal werken of actief zijn.

Ook bij de KNHM foundation kun je allerlei (online)workshops en trainingen volgen. Praktisch en concreet aan de slag met zaken als crowdfunding, social media, pitchen of burgerplanvorming. Bekijk hier het programma, stroop je mouwen op, pak je agenda erbij en doe mee!

------------------------------------------------------------------------------