Training ‘Begrotingsperikelen van sociale, groene en creatieve initiatieven’

Het opstellen van een begroting is meestal niet de eerste klus die initiatiefnemers oppakken bij het schrijven van een fonds- of subsidieaanvraag. Maar een goede begroting vergroot je kansen op succes aanzienlijk. In de cursus ‘Begrotingsperikelen van sociale, groene en creatieve initiatieven’ leer je als deelnemer in 2,5 uur met andere ogen naar je begroting te kijken, en krijg je handvatten mee om goede begrotingen op te stellen. 

Doelgroep
De cursus door Martijn Arnoldus is bedoeld voor opstellers van sociale, groene en/of creatieve subsidie- en fondsaanvragen. Het maakt niet uit of het om een buurtinitiatief gaat, je als natuurlijk persoon geld aanvraagt of dat je aan het roer staat van een sociale onderneming, stichting, vereniging of coöperatie. We kijken hoofdzakelijk naar begrotingen die horen bij projectvoorstellen en die ingediend worden bij fondsen en voor overheidssubsidies. 

Wat levert het je op? Na de cursus weet je als deelnemer:

  • Welk type begroting je moet opstellen, en hoe je dat bepaalt
  • Wat de meest gebruikelijke posten in een begroting zijn, en welke je meestal (beter) kunt weglaten
  • Hoe je de afweging maakt tussen het werken met een eigen format of met een modelbegroting
  • Waar je beoogde financier naar kijkt in de opbouw van de begroting
  • Hoe je een begroting goed laat aansluiten op je inhoudelijke plan
  • Hoe je moet omgaan met toelichtingen op begrotingsposten
  • Hoe het zit met btw en hoe je kosten van derden meeneemt in de begroting

Werkvorm en maximum aantal deelnemers
Aan de cursus kunnen maximaal 30 personen deelnemen. Het programma is onder voorbehoud van lichte wijzigingen in tijdsblokken en inhoud, en deels afhankelijk van interesse, vragen en verwachtingen die deelnemers bij aanmelding hebben aangegeven: 

Je krijgt vooraf een korte vragenlijst in te vullen, en wordt gevraagd om een eigen casus voor te bereiden. Die casus wordt bij voorkeur al vooraf ingestuurd, zodat die goed meegenomen kan worden in de training.

Over Martijn Arnoldus
Martijn Arnoldus is een doorgewinterde expert op het gebied van sociaal ondernemen en maatschappelijke initiatieven. Hij is oprichter van Social Finance Matters en heeft uitgebreide kennis van bestaande en vernieuwende financieringsvormen, rechtsvormen, impact en vernieuwing van onderop. Hij werkt al jaren met sociale ondernemingen, maatschappelijke initiatieven en de creatieve sector en is bovendien een zeer ervaren cursusleider.

Datum en tijd: dinsdag 3 juni van 13.30 - 16.30 uur 
Locatie: Zijlpoort, Gedempte Oude Gracht 2
Aanmelden verplichtinitiatief@haarlem.nl