Schaduw voor koeien in Hekslootpolder

Vanaf vandaag heeft boer Paul Dijkzeul twee grote zonweringen aan zijn veewagen. Zijn koeien die in de Hekslootpolder in Haarlem staan kunnen daardoor bij warm weer schaduw zoeken, waarbij ze anders staan te branden in de felle zon. De zonweringen zijn mede betaald vanuit een crowdfundingsactie die gestart was door bewoners in Haarlem-Noord die vlak in de buurt van de Hekslootpolder wonen.


De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds duidelijker. De zeespiegel die sneller stijgt dan verwacht, overstromingen, wegsmeltende gletsjers. Onze zomers kennen steeds meer en langere droge, warme en zonrijke periodes. Als mensen kunnen wij ons beschermen tegen die zon, voor dieren in de wei staan is dat niet mogelijk. Zij kunnen door hittestress ziekten oplopen. Vandaar dat er acties zijn als Bomen voor Koeien. Het planten van bomen is niet mogelijk in polders, zoals de Hekslootpolder, waar bijzondere weidevogels zoals de grutto broeden. De roofvogels in deze bomen zouden de weidevogels verjagen. De koeien in de Hekslootpolder staan daardoor steeds vaker in de volle zon. 

Zonwering voor koeien
Alphons Rommelse en Marijke de Wit, woonachtig in de buurt van de Hekslootpolder, trokken zich het lot van de koeien aan en ging samen met boer Paul Dijkzeul kijken naar mogelijke oplossingen voor zijn 50 koeien. Er bestaan mobiele koeienparasols, maar die kosten tegenwoordig ruim 20 duizend euro. Een alternatief vonden zij in het bevestigen van grote zonweringen aan de zijkanten van zijn veewagen. Met een crowdfundingsactie en een bijdrage van zowel Alphons Rommelse als Paul Dijkzeul kon het benodigde geld bij elkaar worden vergaard

Uitrollen
Deze zonweringen zijn onlangs door de firma Haak uit Haarlem aan zijn veewagen bevestigd. Als de schermen volledig zijn uitgerold, kunnen 24 koeien tegelijkertijd schaduw vinden. Voor alle betrokkenen is het spannend of de koeien daadwerkelijk hier gebruik van gaan maken. En ook of zij enige solidariteit met elkaar hebben en elkaar een schaduwplekje gunnen. Mocht het systeem werken, dan gaan de initiatiefnemers van deze actie kijken of vergelijkbare en betaalbare oplossingen mogelijk zijn voor al het vee in de Hekslootpolder.

De officiële ingebruikneming van de zonweringen vindt plaats op woensdag 13 juli, om 12.30 uur. Verzamelen bij de parkeerlocatie bij volkstuinvereniging Wie Zaait Zal Oogsten (WZZO), Spaarndamseweg 792 (tegenover de woonboten).

14 jul 2022

Tekst MK
Foto MK