Samen de Stad maken.

De stad Haarlem maken we samen! Dat is steeds meer het motto in de hedendaagse stadsontwikkeling. Of het nu gaat om klimaatadaptatie en groenonderhoud, ontwikkelen van woningen, zorgen voor elkaar, de energietransitie of onze voedselvoorziening.

Daarom organiseren stadmakers op vrijdag 10 juni en zaterdag 11 juni 2022 het allereerste Haarlemse Stadmakerscongres! “Super trots op het bruisende programma dat we met elkaar hebben gevormd” zegt Brigitte Kool. “Er gebeurt zoveel in onze stad. Door de grote behoefte om al die initiatieven bij elkaar te brengen en hun gezamenlijke kracht verder te benutten, is er nu het allereerste Stadmakerscongres Haarlem.” zegt een andere initiatiefnemer, Minouche Besters. “Rotterdam en Den Haag gingen ons voor”.

Stadmakers zijn initiatiefrijke bewoners, sociaal ondernemers, maatschappelijk betrokken ontwikkelaars, welzijnsorganisaties en betrokken ambtenaren en andere organisaties die samenwerken aan een toekomstbestendige, inclusieve en fijne leefomgeving/stad.

Doel Stadmakerscongres Haarlem. Het Stadmakerscongres Haarlem heeft als doel de impact van het samen stad maken te versterken, door elkaar te inspireren, te laten zien wat voor moois er allemaal al gebeurt, samen te leren, en vooral ook te verkennen hoe we bijvoorbeeld rond de uitvoering van de nieuwe omgevingsvisie samen kunnen optrekken.

Stadmakers maken zelf het programma. Het congres vindt plaats op diverse locaties in de stad. Zoals bijvoorbeeld de Koepel, de Stookkamer, MAAK, Kweektuin, Bibliotheek Schalkwijk en zelfoogstuinen. Het programma is samengesteld door de vele initiatieven en organisaties samen.“Op voedselgebied zijn we met onze partners, zoals gemeente Haarlem, supermarkten en maatschappelijke organisaties op weg naar een gezonde en duurzame leefomgeving” zegt Rogier Tan, van Haarlem Food Future. Er is straks keuze uit de thema’s groen, voedsel, jong, zorg, samen met de buurt en samen stad maken.

Inspirerend programma

- Vrijdag 10 juni 2022, 10:00 - 17:30 uur gaan professionals elkaar inspireren en aan concrete samenwerking bouwen. “Iedere professional die vernieuwing wil in Haarlem, is bij deze van harte uitgenodigd. Daaraan wil jij toch ook een bijdrage leveren!” Minouche Besters. Koop direct je kaartje à € 40,- en lunch à € 13,50 gezellig mee! (uiteraard van gered voedsel).

- Zaterdag 11 juni 2022, 10:00 – 16:00 uur zetten tal van initiatieven hun deuren open voor de bewoners en kinderen van Haarlem. Inschrijven is niet nodig. Een GRATIS programma voor iedereen! Met soms een kleine bijdrage via een betaallink of op locatie. Kortom, inwoners kunnen zich laten inspireren en ontdekken hoe ook zij hun eigen stad of buurt een stukje mooier, groener of socialer kunnen maken.

Bekijk het gehele programma op www.stadmakerscongreshaarlem.nl.
In de aanloop naar het congres wordt steeds meer onthuld. Volg Facebook en Instagram voor updates.
Op de dag zelf zijn er handzame programma flyers om mee te nemen op de fiets of in de auto. Af te halen bij de eerste locatie naar keuze.

1 jun 2022

Tekst MK
Foto MK