Gezonde warme schoollunch in Haarlem

WAT

Het doel is een gezonde, betaalbare lunch voor elk kind in Haarlem.

Vanuit een grote keuken maken wij warme lunches die we tot aan het klaslokaal leveren. Elk kind krijgt zijn eigen bakje warme vegetarische lunch. Wij halen vervolgens de lunchbakjes ook weer op.

We hebben dit proces met succes op een school met 2 klassen getest. We willen de pilot nu naar een hoger niveau brengen door 1 hele school van +/- 500 kinderen, 1 week lang van een warme lunch te voorzien.

WAAROM

Als we de ongezonde levensstijl van kinderen niet aanpassen dan is 50% over 20 jaar chronisch ziek. (bron: RIVM). Naast bewegen is gezond eten de oplossing. Kinderen eten nog niet de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente. Daar willen we wat aan gaan doen.

Een structurele oplossing voor een extra groente moment is de schoollunch. Overal in Europa is dit de normaalste zaak van de wereld. Onze scholen zijn hier alleen niet op ingericht en hebben de mensen en middelen niet.

VOOR WIE

We willen Haarlem de eerste stad van Nederland maken waarbij alle kinderen een gezonde warme lunch aangeboden kunnen krijgen.

- kinderen eten gezond en leren groenten eten. Ook kinderen die thuis lastig eten doen door de groepsverband gewoon mee. 35% van de kinderen in Haarlem eet niet dagelijks groeten.
- meer rust en minder strijd voor ouders in de ochtend en bij het avondeten.
- ontzorgen scholen door alles kant en klaar aan te leveren. Warm eten zorgt ook voor een rustigere lunch. Kinderen nemen meer de tijd voor warm eten.

HELP MEE

Wij zijn opzoek naar maatschappelijke investeerders om de grote pilot op te starten in september 2020. Als de pilot een succes wordt hebben we een concept waarmee we naar de overheid, scholen en ouders kunnen. Met een kleine investering nu besparen we enorme (ziekte)kosten in de toekomst.

Gezondheid vinden we het belangrijkste wat er is. Gezonde mensen doen mee in de maatschappij en kunnen voor zichzelf en voor elkaar zorgen. Help mee het doemscenario van het RIVM te doorbreken.

Je kunt hier vrijblijvend contact opnemen met de initiatiefnemer en samen kijken welke hulp nodig is.

LOCATIE

Kloppersingel, Haarlem, Nederland
Deel dit initiatief

WIE ZIJN WIJ aa

Initiatiefnemer
Bas Turk
Organisatie
Tommy Tomato
(Sociaal) ondernemer
Contact

AGENDA

Nog geen evenementen gepland.


CATEGORIE

ONTMOETEN ACTIVITEITEN
GROEN DUURZAAM
KUNST CULTUUR
VEILIG SCHOON
WONEN BOUWEN
CORONA INITIATIEF

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang automatisch een e-mail als er nieuws is over dit initiatief. Je kunt je op elk moment weer afmelden.
REACTIES
Nog geen reacties


REAGEER