Initiatievenschool

Heb je een goed idee voor de stad en wil je je initiatief graag verder brengen? Via de Initiatievenschool biedt de gemeente trainingen aan die je hierbij kunnen helpen. Denk aan een training crowdfunding, pitchen of social media. Alle trainingen worden gratis of tegen een kleine bijdrage aangeboden. Heb je behoefte aan een bepaalde training of is er een onderwerp waarover je een training zou willen volgen? Laat het ons weten via initiatief@haarlem.nl

 

 

Workshop 'Consuminderen'

Minder kopen en fijner leven, hoe doe je dat?  Deel, geef, leen, repareer, leen en koop minder.
Wat heb ik echt nodig? Keuzes maken en kopen kan écht anders.  

We kopen, gebruiken en consumeren elke dag tal van producten. Kleding, eten, cadeautjes, noem maar op. De een heeft meer te besteden dan de ander, consumeren doen we allemaal. Dat consumeren heeft een negatieve invloed op de aarde, op ongelijkheid, op ons onderlinge contact. 

Wat als je daar iets in wilt veranderen? Wat als je minder wilt kopen en beter voor het milieu wilt zorgen, hoe doe je dat? En wat vindt je omgeving daarvan? Zou je vaker willen delen of lenen, meer gebruik willen maken van wat er in de stad aan aanbod is? Hoe vind je dan je weg, wat is er eigenlijk allemaal? En wat heeft CO2 eigenlijk met onze spullen te maken?

In deze interactieve workshop gaan we aan de slag met 3 onderdelen:

1. We ontdekken samen waarom het nodig is om het anders te doen én hoe het wel kan;
2. We ontdekken wat er in onze stad allemaal mogelijk is en hoe we dat kunnen benutten en
3. We leren van elkaar en gaan aan de slag met onze eigen actie.

Aanmelden (verplicht): initiatief@haarlem.nl

Locatie:nog nader te bepalen
Data: dinsdag 21 mei van 15 – 17 uur en maandag 27 mei van 19.30 – 21.30 uur (als je interesse hebt maar niet kan op de genoemde data, geef het aan ons door, we hebben reserve opties).

 

----------------------------------------------------------------------------------------

Workshop 'Creatief denken'

Ben je op zoek naar een verrassende manier om jouw wijkgenoten te voorzien van informatie? Of wil je meer dan ze alleen informeren? Wil je weten hoe ze ergens over denken? Of speelt er een ander vraagstuk of tof idee binnen het wijkplatform of je wijk waar je wel eens op een verfrissende manier naar zou willen kijken?

Maar hoe doe je dat? Meld je aan voor deze workshop en laat je meenemen in de wereld van interactieve en creatieve (denk)werkvormen. Daarmee wordt je eigen creatieve brein aan de slag gezet, om tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Wil je buiten de gebaande paden op zoek naar inspiratie en concrete ideeën?

Schrijf je dan nu in! Er is plaats voor 16 personen.

Aanmelden verplicht: initiatief@haarlem.nl en meld hierbij je vraagstuk. Een creatieve vraag begint met: hoe kunnen we... of hoe zorgen we dat...

Datum: 26 juni van 14.30 uur – 17.00 uur
Locatie: Zijlpoort Haarlem -  Gedempte Oude Gracht 2 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Workshop ‘Invloed op bestuur en politiek’

Hoe werkt de besluitvorming in de gemeente? Waar vindt de politieke afweging plaats? En hoe vergadert een raadscommissie? Als initiatiefnemer wil je graag weten hoe je invloed kunt uitoefenen op het bestuur en de politiek, om zo het initiatief kansrijker te maken. In deze workshop van anderhalf uur door Heske Pohlmann (communicatieadviseur bij de gemeente Haarlem) krijg je uitleg over hoe het gemeentebestuur werkt en hoe je invloed kunt uitoefenen. Leuk extraatje: na de workshop is er de gelegenheid om een raadsvergadering bij te wonen.

Aanmelden verplicht: initiatief@haarlem.nl
Datum: bij voldoende aanmeldingen wordt een datum geprikt
Locatie: Stadhuis gemeente Haarlem, Grote Markt 2

Alvast meer weten over de gemeenteraad? Kijk op www.haarlem.nl/bestuur

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adviessessie met De Creatieve Muggen

Ben je een wijkraad, wijkplatform of initiatiefnemer? Boek dan een adviessessie bij de Creatieve Muggen en ontvang ervaren, creatieve meedenkkracht voor één of beide thema’s: 

Thema 1
Hoe krijg je buurtbewoners mee met jouw initiatief/idee? 

Thema 2
Je hebt een idee en hoe maak je daar een project(je) van? 

Het platform De Creatieve Muggen bestaat sinds 2015 en is een collectief van 25 vrijwilligers dat zich met een brede mix van expertises gratis beschikbaar stelt om advies te geven aan burgers, stichtingen en bewonersinitiatieven. Zij denken creatief en praktisch mee bij de uitvoering van een plan om buurten en wijken in Haarlem mooier te maken. Bij een adviessessie zijn altijd minimaal 4 Creatieve Muggen betrokken. 

Na aanmelding wordt in overleg een datum gepland (vanaf april). De adviessessies vinden plaats op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag in de avonduren, tussen 19.30 - 21.30 uur. Maximaal 10 deelnemers per sessie. 

Reguliere adviessessie De Creatieve Muggen 
Naast een inschrijving voor de bovengenoemde themasessie(s) is er ook altijd de  mogelijkheid om een reguliere adviessessie aan te vragen bij de Creatieve Muggen. Op basis van een nauwkeurig omschreven probleemstelling of vraag wordt een adviessessie ingepland. Meer info en een adviessessie aanvragen: www.creatievemuggen.nl

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Workshop 'Fondsenwerving: hoe kom je aan geld voor jouw initiatief?' 

Als (bewoners)initiatief of (vrijwilligers)organisatie kun je soms wel wat hulp gebruiken om je dromen waar te maken. Tijdens deze workshop ontvang je informatie over hoe en waar je het beste op zoek kunt gaan naar financiële ondersteuning, in het bijzonder bij fondsen. De workshop bestaat uit twee delen. Voor de pauze leer je wat fondsenwerving is, welke manieren er zijn om aan geld te komen en welke daarvan het beste passen bij de eigen vereniging of organisatie. Daarnaast wordt besproken hoe een aanvraag kan worden ingediend bij een fonds en aan welke eisen zo'n aanvraag moet voldoen. Na de pauze is er gelegenheid om een vraagstuk van de eigen organisatie voor te leggen en met elkaar te bespreken. Ook kijken we naar alternatieve mogelijkheden om geld te werven. Na deze workshop weet je precies waar je moet zijn en hoe je moet handelen om de dromen van jouw organisatie waar te maken.

Deze workshop wordt gegeven door Willemijn van den Bos. Zij is fondsenwerver van de Stichting Vrienden van Nieuw Unicum in Zandvoort en zelfstandig fondsenwerver op het gebied van zorg, cultuur en welzijn. Daarnaast is Willemijn officemanager bij een vermogensfonds in Haarlem.

Datum en tijd: dinsdag 11 juni van 19.00 - 21.30 uur
Locatie: nntb

Doelgroep: Deze workshop is bedoeld voor vrijwilligers/medewerkers van (vrijwilligers)organisaties en (burger)initiatieven.

Meld je hier aan.

Deelname aan de workshop is gratis.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Online workshop door KNMH: 'Hoe werf ik fondsen voor ons initiatief?'

Doe mee aan deze workshop en ontdek welke mogelijkheden er zijn om fondsen te werven en welke fondsen er zoal zijn. Heeft jullie bewonersgroep goede ideeën voor een nieuw initiatief of willen jullie uitbreiden? Om die ideeën te realiseren zul je ongetwijfeld kosten moeten maken, bijvoorbeeld voor het huren van een ruimte of voor aanschaf van materialen. Maar hoe kom je aan dat geld? Dat kan door fondsen te werven. Adviseur fondsenwerving, Tia van der Velde, legt je graag uit waar je op kunt letten en hoe je aan de juiste fondsen komt. Meld je aan en krijg handige tips voor jullie initiatief. 

Maandag 10 juni | 19:30 – 21:00

Meld je hier aan.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Online workshop door KNMH: 'Hoe zorg ik ervoor dat de buurt ons initiatief (onder)steunt?'

Heb jij een mooi plan voor jouw buurt of wijk en zoek je naar mensen die mee willen doen, mee willen betalen, mee willen genieten? Kom dan naar de workshop “Hoe zorg ik ervoor dat de buurt ons initiatief (onder)steunt?” We staan stil bij de vraag waarom draagvlak van essentieel belang is voor het slagen van je initiatief. We geven inzicht in de groepen mensen en organisaties die voor jou relevant zijn. En je krijgt inzicht in de opties voor de mate waarin je de omgeving kan laten meedenken, meehelpen en meebeslissen. Dit doen we aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden. Adviseur Planvorming & Strategie, Wisse Tomassen, hoort graag wat jullie eigen ervaringen zijn met het betrekken van de buurt en andere relevante stakeholders. Ben je benieuwd? Meld je dan aan! 

Woensdag 12 juni | 19:30 – 21:00

Meld je hier aan.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Workshop voor wijkraden en buurtinitiatieven: 'Het gebruik van LaPosta voor nieuwsbrieven'

Wil je voor en met jouw wijk of buurt het contact onderhouden via een digitale nieuwsbrief? LaPosta is een programma waarmee je snel en eenvoudig een nieuwsbrief op kunt maken en versturen. Je kunt ook eenvoudig je relaties beheren en inzien hoeveel ontvangers de nieuwsbrief openen en/of lezen. Tijdens deze workshop zijn twee werknemers van gemeente Haarlem aanwezig om het programma uit te leggen en te helpen hoe je er zelf mee kunt werken. Om te kunnen werken in LaPosta moet je eerste een account aanmaken (een account is gratis tot 2.000 e-mailadressen).

Belangrijk: maak van te voren een gratis account aan via Laposta - Aanvragen en neem een laptop mee.

Datum, tijd en locatie worden later bekend gemaakt

Aanmelden (verplicht): initiatief@haarlem.nl onder vermelding van je naam, wijkraad of initiatief.

Met LaPosta voldoe je aan de eisen van de AVG. Voor iedere gebruiker staat een verwerkersovereenkomst klaar, die gemakkelijk binnen dit programma getekend kan worden. Alle servers staan in Nederland en LaPosta heeft een ISO-27001 certificering.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Tip: Bij de Vrijwilligersacademie van VWC-BUUV (het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving en BUUV Haarlem) vind je nog meer trainingen! Het cursusaanbod is bedoeld voor vrijwilligers, actieve burgers, vrijwilligerscoördinatoren, beroepskrachten, mantelzorgers en burgerinitiatieven die in de gemeenten Haarlem en Bloemendaal werken of actief zijn. Er zijn via de Vrijwilligersacademie ook allerlei e-learnings en webinars te volgen.

Ook bij de KNHM foundation kun je allerlei (online)workshops en trainingen volgen. Praktisch en concreet aan de slag met zaken als crowdfunding, social media, pitchen of burgerplanvorming. Bekijk hier het programma, stroop je mouwen op, pak je agenda erbij en doe mee!