AFGEROND INITIATIEF

Zorg In De Tuin

WAT

Zorg In De Tuin wil ouderen en hulpbehoevenden een groene leefomgeving bieden en eenzaamheid bestrijden middels regelmatig bezoek van een ‘tuinontzorger’. Met behulp van partijen als zorginstellingen, hoveniers, kwekerijen, buurtgenoten en fondsen worden verwaarloosde tuinen en lege balkons 'vergroend'. Daarna komt er regelmatig iemand op bezoek, om samen met de zorgvrager de tuin te onderhouden en een praatje te maken. De partners zorgen samen voor kleine groene oases in de stad en brengen gezonde effecten van groen binnen handbereik van zorgvragers. Ook vergroten ze de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van kwetsbaren in de samenleving. Het initiatief is 1 september 2020 bekroond met de VHG Groenprijs tijdens Duurzame Dinsdag.

WAAROM

De potentiële opbrengsten van het initiatief hebben zowel sociale als groene componenten:

Tuinen en balkons zijn zienderogen opgeknapt en herbergen een grotere diversiteit aan planten. Betegelde tuinen zijn vervangen door groen waardoor onder andere het water in de bodem kan zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd en het leefgebied van insecten, amfibieën, vogels en andere kleine dieren wordt vergroot.

De gezondheid van ouderen verbetert door het aanpassen en onderhouden van de leefomgeving buiten. De aanwezigheid van bomen en planten, groen, brengt gezondheidseffecten zoals rust, ontspanning en sneller herstel bij ziekte met zich mee.

Samen tuinieren werkt verbindend en herstellend. Samenwerken levert een gevoel van gelijkwaardigheid op, waardoor je voorkomt dat mensen in een afhankelijke rol verdwijnen. Tijdens het werken kunnen tuinontzorger en de klant rustig een praatje maken en dat kan eenzaamheid verzachten en de gemoedstoestand verbeteren.

Mensen in de zorg- en hovenierssector werken met meer passie in hun nieuwe rol en potentiële medewerkers worden over de streep getrokken door de mooie combinatie van zorg en tuinieren.

Zorgondernemers en zorgprofessionals krijgen aandacht voor de effecten van groen en de waarde die samen tuinieren voor zorgvragers heeft.

VOOR WIE

Zorg In De Tuin is voor mensen die door lichamelijke en mentale beperkingen niet in staat zijn een groene tuin te creëren en te onderhouden maar daar wel heel veel baat bij hebben. En vooral ook voor hen die een klein sociaal netwerk hebben waardoor ze kwetsbaar en/of eenzaam zijn.

Het richt zich ook op mantelzorgers die graag meer tijd willen doorbrengen met hun vriend, partner of familielid op een manier die hen past in plaats van het uitvoeren van allerhande zorg-, regel- en huishoudelijke taken. Een tuinontzorger die niet alleen voor de tuin zorgt, maar ook op sociaal vlak sterk is en aandacht heeft voor de zorgvrager kan mantelzorgers werkelijk ontlasten.

Verder is Zorg In De Tuin ook bedoeld voor (toekomstige) medewerkers in de zorg- of de hovenierssector die graag meer met groen of in verbinding met mensen willen werken, waardoor zij weer met plezier aan het werk gaan of eindelijk die baan vinden die bij hen past.

HELP MEE

Zorg In De Tuin is gestart als eenmanszaak en heeft behoefte aan partners waarmee een samenwerkingsverband opgezet kan worden. Organisaties die ook de meerwaarde zien van het verbinden van het dienstenaanbod in (thuis)zorg en tuinieren zijn van harte welkom om mee te komen puzzelen!

Ter ondersteuning hiervan zijn ook experts op het gebied van marketing, financiering, bouwen van communities, en werving van betaalde en onbetaalde krachten nodig.

Zorg In De Tuin werkt onder andere aan het opzetten van een logeertuin, waar sloopgroen en restplanten een tijdelijk heenkomen krijgen voordat ze bij een klant een plekje vinden. Weet je daarvoor een geschikte locatie laat het dan weten!

Je kunt hier vrijblijvend contact opnemen met de initiatiefnemer en samen kijken welke hulp nodig is.


LOCATIE

Tesselschadestraat 23, 2026 SM Haarlem, Nederland
Deel dit initiatief

WIE ZIJN WIJ aa

Initiatiefnemer
Anniek Herder
Organisatie
Zorg In De Tuin
(Sociaal) ondernemer

AGENDA

Nog geen evenementen gepland.


CATEGORIE

ONTMOETEN ACTIVITEITEN
GROEN DUURZAAM
KUNST CULTUUR
VEILIG SCHOON
WONEN BOUWEN
CORONA INITIATIEF

DIT INITIATIEF WERKT SAMEN MET

  • De Stadsgarage
  • Groen Kapitaal Noord-Holland

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang automatisch een e-mail als er nieuws is over dit initiatief. Je kunt je op elk moment weer afmelden.
REACTIES
Nog geen reacties


REAGEER