Meal Tip - de oplossing tegen voedselverspilling en voedselarmoede

WAT

De voedselverspilling-voedselarmoedeparadox

Dagelijks zien wij een tegenstrijdigheid, die ons aan het hart gaat. Wij zijn Don Varekamp en Dana Ran en wij zetten ons in tegen voedselverspilling en voedselarmoede in de gemeente Haarlem.

Aan de ene kant hebben wij te maken met een crisis. Voor het eerst sinds jaren zien wij de huishoudelijke uitgaven enorm stijgen. Deze stijging komt nog eens boven op de extreem gestegen vaste lasten door de torenhoge gas- en energieprijzen. De druk van deze twee uitgavenposten heeft als gevolg dat huishoudens steevast iedere maand geld tekortkomen. Dit gaat inmiddels om zo’n 5.700.000 mensen, waarvan er zo’n 26.000 in ons mooie Haarlem wonen. Hierdoor heerst veel financiële stress en niet meer alleen onder de lage inkomensgroepen (naar verwachting zo’n 830.000 mensen in 2023), ook vooral onder de huishoudens met een modaal inkomen maar met torenhoge vaste lasten (de andere zo’n 4.870.000 mensen). De inflatie en hoge vaste lasten hebben een gat in de koopkracht geslagen van de inwoners van Nederland.

Terwijl wij aan de andere kant te maken hebben met een heel ander soort probleem, voedselverspilling. Er worden gigantische hoeveelheden goed, vers en voedzaam voedsel verspild. En wanneer wij zeggen gigantische hoeveelheden dan bedoelen wij écht gigantische hoeveelheden, namelijk 2.000.000.000 kilo per jaar (25% van al het eten in Nederland). In Haarlem gaat dit om zo’n 1.043.600 kg. Buiten het feit dat dit gewoonweg mega zonde is, is dit ook erg belastend voor het klimaat. Iedere kilo verspild voedsel veroorzaakt namelijk 3 kilo CO2-uitstoot. Supermarkten in Nederland zijn jaarlijks goed voor 180.000.000 kg van deze verspilling. Dit gaat om voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum verlopen is, maar wat nog goed consumeerbaar is. Dit veroorzaakt dan ook 540.000.000 onnodige CO2-uitstoot.

Onvoorstelbaar toch?

Aan de ene kant worden er dus gigantische hoeveelheden goed, vers en voedzaam voedsel weggegooid, terwijl er aan de andere kant mensen moeite hebben om zichzelf en hun familie te voorzien van een goede maaltijd. Haarlem heeft hulp nodig!

Laat de voedselverspilling de voedselarmoede corrigeren
Dit verhaal gaat over armoede, honger, voedselverspilling en klimaat. Dit zijn de vier onderwerpen die wij als Meal Tip centraal hebben staan. Dit zijn problemen die ons allen aangaan, ons allen raken en die wij alleen samen aan kunnen pakken. Daarom zijn deze onderwerpen ook opgenomen in de Social Development Goals van de Verenigde Naties (SDG1, SDG2, SDG12.3, SDG13). In 2030 moet er een einde zijn aan armoede en honger, moet voedselverspilling met 50% zijn verminderd en moeten er stappen zijn gezet in het verbeteren van het klimaat. Maar, dit kunnen wij niet alleen. Wij hebben de volgende partijen nodig om ons doel te realiseren:

Supermarkten – weg met hun verspilling
Gemeente Haarlem – ondersteuning voor inwoners die dat nodig hebben
Consumenten – koopkrachtcorrectie voor iedereen

Naar een werkende oplossing met Meal Tip
Meal Tip is de oplossing voor iedereen in Haarlem. Met de kortingskaart heeft iedereen recht op stapelkorting op producten die verspild dreigen te worden. Iedereen kan met een oplopende korting producten redden van verspilling en tegelijkertijd flink besparen op hun dagelijkse boodschappen. Wij willen iedereen de kans geven hun koopkracht te vergroten, met de kortingskaart kan de koopkracht zelfs tot wel verviervoudigd worden. Als consument kun je dus voor € 25,00 boodschappen doen ter waarde van € 100,00. Je kunt met je persoonlijke kortingskaart in de app stapelkorting krijgen op afgeprijsde artikelen. Het eerste artikel heeft 25% korting, twee artikelen 35% korting en drie artikelen 45% korting. Zo loopt de korting elke keer 10% op met een maximum van 75% en 10 artikelen per klant.

Met de tegoedkaart willen wij in samenwerking met gemeente Haarlem budgetten beschikbaar stellen voor de mensen die dit het hardst nodig hebben. Dit gaat om een geselecteerde groep mensen die volgens de vereisten van de gemeente Haarlem recht hebben op een budget. De mensen die recht hebben op dit budget kunnen dit uitgeven in hun lokale supermarkt aan verse en voedzame (geoormerkte) producten. Zonder stigma, zonder extra moeite, wanneer het de mensen zelf uitkomt. Ook deze mensen kunnen uiteraard gebruik maken van de kortingskaart waardoor het budget tot wel 4x de waarde zal kunnen opleveren. Wij bieden deze oplossing aan in Haarlem om mensen in armoede te kunnen ondersteunen op het gebied van voedsel.

Concluderend
Laat Meal Tip het ene probleem, bijdragen aan de verminderen van het andere probleem. Door samenwerkingen de faciliteren tussen de gemeente Haarlem, supermarkten en consumenten in één gemakkelijke app draagt Meal Tip bij aan een duurzame samenleving zonder voedselverspilling en voedselarmoede. Doe met ons mee!

Over ons
Wij zijn een stel uit de omgeving Haarlem dat zich druk maakt om de stand van zaken in Nederland op het gebied van armoede, honger, verspilling en klimaat. Begin 2020 is de verspilling-voedselarmoedeparadox ons opgevallen en hebben wij besloten hier iets aan te willen doen. Sindsdien zijn wij bezig met onze grote passie en missie: Nederland op weg helpen naar een duurzame toekomst! Te beginnen in onze geliefde stad, Haarlem!

WAAROM

Wij willen het ene probleem laten bijdragen in het verminderen van het andere probleem zodat iedereen hier voordeel uit kan halen. Het is tijd voor actie, voor het te laat is!

VOOR WIE

Supermarkten – weg met hun verspilling
Gemeenten – ondersteuning voor inwoners die dat nodig hebben
Consumenten – koopkrachtcorrectie voor iedereen

HELP MEE

Wij komen graag in contact met supermarkten en gemeenten.

Je kunt hier vrijblijvend contact opnemen met de initiatiefnemer en samen kijken welke hulp nodig is.

LOCATIE

Gonnetstraat, Haarlem, Nederland
Deel dit initiatief

WIE ZIJN WIJ aa

Initiatiefnemers
Dana Ran
Don Varekamp
Organisaties
Meal Tip
Meal Tip
(Sociaal) ondernemer

AGENDA

Nog geen evenementen gepland.


CATEGORIE

ONTMOETEN ACTIVITEITEN
GROEN DUURZAAM
KUNST CULTUUR
VEILIG SCHOON
WONEN BOUWEN
CORONA INITIATIEF

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang automatisch een e-mail als er nieuws is over dit initiatief. Je kunt je op elk moment weer afmelden.
REACTIES
Nog geen reacties


REAGEER